Jeżeli naszą pasją jest gotowanie, to wszystkie potrawy sami przygotowujemy w domu. Jeśli dojdziemy do wprawy, to nasze dania mogą w niczym nie odstawać tym serwowanych w najlepszych restauracjach. Ważne są składniki z jakich gotujemy lub pieczemy, bo bezpośrednio wpływają na smak i zapach potrawy. Koniecznym wykończeniem potrawy są właściwie dobrany przyprawy, które podkreślą smak.

Aromatyczna pizza w Bydgoszczy

Bydgoszcz - pizzeriaPizza to potrawa, która przybyła do nas z Włoch. To oni uwielbiają zasiadać do stołu z całą rodzina i delektować się jej niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Włosi robią ją najlepiej, bo wiedzą co jest jej sekretem. Naturalne składniki, świeże pomidory dojrzewające w słońcu Toscani, najlepsza oliwa z oliwek, oraz pyszna mozzarella. Nawet flaga tego kraju nawiązuje do pizzy, bo jest to kolor zielony, czyli bazylia, biały symbolizuje ser, oraz czerwony, który oznacza pomidory. Wszystkie te składniki są wykorzystywane w klasycznej pizzy. Nasi polscy kucharze również potrafią wyczarować pyszną pizzę, ponieważ spora ich część szkoliła się we włoskich restauracjach. W mieście Bydgoszcz – pizzeria jest najczęściej odwiedzaną restauracją. Szczególnie studenci i turyści się lubują w takich smakach, ale nie brakuje tez lokalnych mieszkańców miasta. Zapach pieczonej pizzy unosi się prawie na każdej głównej ulicy, bo tyle jest tu pizzerii. Przyrządzane na klasycznych pszennych ciastach, oraz w wersjach bardziej fit z mąki razowej, albo kukurydzianej, to klasyka smaku tego gatunku dań. Wykonanie pizzy jest bardzo proste, bo składa się z ciasta, czyli podstawy i dodatków warzywnych, lub owocowych, posypanych pysznym serem. Jednak najważniejsze są proporcje składników, które razem tworzą aromatyczna harmonię smaku. Spód pizzy, to tylko parę składników, mąka, drożdże, woda, oliwa, sól i odrobina cukru. Wyrobienie ciasta zajmuje niecałe pięć minut. Każda pizzeria ma swoje patenty na idealne ciasto, których pilnie strzeże. Na uformowane ciasto jest nakładana warstwa sosu pomidorowego, a następnie liczne dodatki od cebuli, szynki i pieczarek, po ser i przyprawy. Oczywiście żadna pizza nie może dobrze smakować bez bazylii i świeżego oregano, które są stałym dodatkiem.

W Bydgoszczy pizza jest tak popularna, że prawie każda restauracja ma ją w swojej ofercie. Oczywiście nie każda będzie taka jak włoska, bo tylko najlepsze pizzerie się specjalizują w jej wykonaniu. Ale warto poszukać tej jedynej, w której smak pizzy będzie nam najbardziej odpowiadać. Niektóre punkty serwują nawet pizzę sprzedawaną na kawałki, co umożliwia próbowanie rożnych smaków jednocześnie.

Close Menu