Wszędzie tam, gdzie mamy do czynienia z żywnością należy zachowywać szczególne środki czystości. Reżim sanitarny dotyczy zarówno naczyń, w których są przygotowywane, przechowywane i podawane posiłki, jak i wszelkich sztućców, tac, koszyków, pudełek oraz innych przedmiotów, mających bezpośredni kontakt z jedzeniem. Obecnie nawet indywidualne gospodarstwa domowe rzadko obchodzą się bez urządzeń, które ułatwiają utrzymanie odpowiedniej higieny w kuchni, a co dopiero kiedy pomyślimy o punktach przemysłowych?

Przemysłowa zmywarka do punktu gastronomicznego

zmywarki przemysłoweWydaje się, że sprzęt, który zachowuje w czystości garnki i naczynia kuchenne jest niezbędny jedynie w restauracjach, kawiarniach oraz barach. Jednak w zmywarki przemysłowe warto wyposażać również inne punkty gastronomiczne, w których sprzętów kuchennych używa się w dużych ilościach. Tego typu urządzenia znacznie ułatwiają pracę m.in. w hotelowych kuchniach, szkolnych i przedszkolnych stołówkach, a także w piekarniach oraz cukierniach. Zmywarka przemysłowa to przede wszystkich ogromna oszczędność czasu – pracownicy mogą wykonywać inne czynności, kiedy sprzęt będzie pracował szybciej i dokładniej. Dodatkowym atutem zmywarek jest znaczna oszczędność wody, co w dzisiejszych czasach ma niebagatelne znaczenie. Obecnie wiele urządzeń myjących posiada dodatkowe opcje, które można dostosować do indywidualnych potrzeb prowadzonej działalności. Jako przykład można tutaj podać opcję mycia dużych tac oraz koszy – niezwykle przydatną w piekarniach, czy też zmywarki przemysłowe do szkła – działające z mniejszą siłą, ale równie dokładne i sprawne. Wybierając tego typu sprzęt warto również zwrócić uwagę na funkcję wyparzania. Nie wszystkie zmywarki ją posiadają, a jest ona bardzo istotna, szczególnie jeśli zależy nam na zachowaniu przyrządów w sterylnej czystości. Ważnymi parametrami, które cechują pracę zmywarek przemysłowych są szybkie cykle mycia, oszczędność wody, a także dokładność zmywania.

Zmywarki przemysłowe nie należą do najtańszych urządzeń. Ich ceny wahają się od kilku do kilkunastu tysięcy złotych. W zależności od możliwości finansowych inwestycji można zdecydować się na zakup nowego lub używanego sprzętu. Istnieją również firmy, które zajmują się dzierżawą urządzeń. Rynek oferuje różne typy zmywarek, w tym urządzeń gastronomicznych, tunelowych, a także zmywarek kapturowych. Mimo wysokich cen, każdy punkt związany z przetwórstwem produktów żywnościowych powinien być wyposażony w dobrej jakości zmywarkę przemysłową.