Dziś coraz częściej pojawiają się kubki, koszulki i długopisy sygnowane firmowymi znakami. Nadawanie rzeczom codziennego użytku firmowego logo wpływa pozytywnie na doznania klientów i kontrahentów, więc jest to bardzo popularna praktyka, która ma wielu zwolenników. Jako że podłoże, na którym nadaje się druk, nie zawsze jest gładkie jak stół, do nadawania wybranych kolorów na różnych podłożach stosuje się druk felkograficzny.

Czym jest nadruk flexo w produkcji żywności?

laminaty z nadrukiem flexoObecnie technologia flexo jest najczęściej stosowaną techniką w branży fotograficznej. Wiele firm zgłasza swoje projekty do realizacji za pomocą specjalistycznych maszyn, które potrafią w doskonały sposób przełożyć narysowane kształty i kolory na wiele różnych podłoży. Niezależnie, czy będą to folie potrzebne do zrobienia reklamówek, plastikowe butelki czy kolorowe laminaty z nadrukiem flexo będą wyglądały bardzo estetycznie i gustownie. Żeby osiągnąć pożądaną realizację projektu, doświadczone i polecane drukarnie wykorzystują do tego celu rozpuszczalnikowe farby fleksograficzne. Dzięki nim można uzyskać najlepszy efekt w dość krótkim czasie. Maszyny dostosowane do tego typu zadań potrafią nakładać farbę na zewnątrz i wewnątrz materiału. Efekt lustrzanego odbicia jest możliwy na foliach polietylowych, polipropylenowych czy poliestrowych. Przygotowując laminat do nadruku flexo warto uprzednio skonsultować się z grafikiem, który pomoże urzeczywistnić projekt z papieru na laminacie. Może się okazać, że drobne poprawki będą potrzebne i wprowadzone dadzą jeszcze lepszy efekt, niż początkowo. Dzięki temu każdy producent butelkowanych wód i napoi, produktów mrożonych i frytek, lodów, makaronów, kaw, deserów, przypraw i kiszonych artykułów spożywczych może dostać estetyczną etykietę, która pomoże w sprawnej promocji swojego zakładu. Wysokojakościowe laminaty i odpowiedni ich nadruk jest znaczący dla wytwórni garmażeryjnych, gdyż przeobrażając mięso i nabiał należy zachować szczególną ostrożność na każdym etapie produkcji i transportu. Żadne ze szkodliwych substancji nie może dostać się do środka i zanieczyścić jedzenie.

Jak widać, w przemyśle spożywczym bardzo ważne jest odpowiednie przygotowanie produktu, zgodnie z oczekiwaniami konsumenta. Za to, by wyróżnić się z tłumu i wkupić się w łaski klienta warto zadbać również o jak najlepszą prezencję na sklepowych półkach. Produkt, który nie jest odpowiednio oznaczony i nie ma estetycznego laminatu ginie w szarym tłumie innych produktów, co jest bardzo niekorzystne dla początkujących przedsiębiorstw.