Rynek spożywczym, w szczególności powiązany z produkcją żywności oraz jej transportem, chętnie wykorzystuje różnego rodzaju zgrzewarki, zarówno komorowe jak i listwowe, do pakowania żywności. Dzięki próżniowemu pakowaniu żywności, możliwe jest przewożenie produktów spożywczych w niskich temperaturach, bez obawy o uszkodzenie folii, z uwagi na jej dużą wytrzymałość. Dodatkowo folie wyróżniają się odpornością na roztwory kwasu solnego, czy alkohol oraz nie przepuszczają zapachów.

Szerokie zastosowanie folii do zgrzewarek

folia do zgrzewarkiZarówno przemysł spożywczy jak również gastronomiczny, wykorzystują zgrzewarki podczas pakowania żywności. Zapewnia to odpowiednią ochronę oraz ułatwia przechowywanie i transport produktów spożywczych. Folia do zgrzewarki w szczególności użyteczna jest podczas pakowania różnego rodzaju mięs, w tym ryb, owoców oraz warzyw. Folie odporne są na uszkodzenia mechaniczne i wykazują niewielką termokurczliwość, co pozwala na przewożenie produktów pakowanych próżniowo także w niskich temperaturach. Dzięki szczelnemu zabezpieczeniu żywność zyskuje ochronę przed  bakteriami tlenowymi, co pozwala chronić mięsa i inne produkty przed zepsuciem. Z uwagi na dużą łatwość w tego rodzaju pakowaniu, małe zgrzewarki stanowią coraz częstsze wyposażenie domowych kuchni. Osoby ceniące sobie zdrową żywność chętnie wykorzystują folie, co przekłada się na łatwiejszą organizację zakupów, możliwość kupna większej ilości produktów oraz pozwala utrzymać porządek w lodówce. Także stoiska mięsne posiadają wśród urządzeń zgrzewarki. Klienci cenią folie do zgrzewarek, ponieważ nie przepuszczają zapachów oraz są odporne na wodę. Dzięki temu mięso nie przecieka i z łatwością może być przechowywane w zamrażalniku lub lodówce. Szeroki wybór folii dostępnych na rynku pozwala dostosować ich rodzaj oraz wymiary do poszczególnych rodzajów zgrzewarek oraz ilości pakowanych produktów. Wszystkie rodzaje folii posiadają niezbędne atesty dopuszczające ten typ opakowania do pracy z żywnością.

Nowoczesny sposób przechowywania żywności oraz jej pakowania, który przekłada się na łatwiejszy transport oraz składowanie różnego rodzaju produktów, jak mięsa, owoce i warzywa. Pakowanie próżniowe jest coraz powszechniejszym sposobem zabezpieczania żywności przed szkodliwym działaniem bakterii tlenowych, których obecność przyśpiesza proces psucia się żywności. Także w domowych kuchniach małe zgrzewarki to coraz częstsze wyposażenie. Łatwiejsze segregowanie produktów, duża wytrzymałość folii oraz nieprzepuszczalność zapachów to cenione przez wiele osób cechy.

 

Close Menu