Lepsze wykorzystywanie składników pokarmowych przez rośliny, wpływa na zwiększenie plonów. nie można oczywiście zastąpić nawożenia ale jest bardzo dużo dostępnych na polskim rynku substancji, które dodawane w odpowiednich dawkach i o odpowiednim czasie poprowadzą do wzrostu i rozwoju rośliny, do uzyskania zysków z zebranych plonów. Ważna jest odporność roślin, która również wpływa na powyżej wymienione czynniki.

Jak działają biostymulatory?

biostymulatorPrzyroda cały czas kieruje się własnymi prawami, w pewien sposób cały czas ograniczając rolnikom postęp w efektywnej i efektownej hodowli roślin. Zabiegi agrotechniczne, które jeszcze do niedawna były bardzo popularne, tracą na wartości powodując, że często nie są w stanie zapewnić optymalnych warunków do całkowitego wzrostu i rozwoju rośliny. Wtedy jedynym ratunkiem jest biostymulator. Cieszą się one coraz większą popularnością w naszym kraju, chociaż tak naprawdę odkryte były już w starożytności. Przez przypadek dowiadywano się o działaniu alg i morskich wodorostów, które teraz wchodzą w skład biostymulatorów. Substancje te nie mają jednej, określonej definicji obejmującej ich skład, zalety czy działanie. W małych stężeniach na pewno usprawniają procesy biochemiczne w roślinie i w glebie. Skład mają różny, często zależny od pochodzenia. Indukują one w roślinie procesy zapobiegające przed stresem występującym w odpowiedzi na zmieniające się warunki temperatury i pogody, takimi jak susza czy nagłe zwiększenie wilgotności gleby. Tylko aplikacja biostymulatorów w odpowiednim momencie może takiej reakcji całkowicie zapobiec. Stwarzają one też warunki do wzrostu i rozwoju, niezależnie czy są stosowane do jakiejś określone grupy roślin czy dla pojedynczych, składających się na przykład z jednego źdźbła. Powodują też zwiększenie przyswajania składników pokarmowych i ich właściwego wykorzystywania przez roślinę. Są to główne dwa rodzaje: preparaty z kwasami humusowymi oraz środki z wyciągami roślinnymi i pochodzenia organicznego.Cały czas trwają badania nad szczegółową ich rolą i nad tym, jak można jeszcze bardziej zwiększyć ich stosowanie i efekty dzięki nim uzyskiwane.

Nowe, współczesne i wydajne odmiany roślin charakteryzują się dużo wyższą odpornością i wykorzystywaniem składników pokarmowych. Właśnie wyhodowanie takich rodzajów roślin, które będą odporne na warunki temperaturowe, atmosferyczne czy też na inwazję szkodników i gryzoni sprawia, że możemy ograniczać stosowanie substancji chemicznych, negatywnie wpływających na nasz organizm.

Close Menu