Porcelana, znana również jako białe złoto, jest drobnym wyrobem ceramicznym wykonywanym z mieszanki kaolinu (gliny porcelanowej), skalenia i kwarcu, które podczas wypalania ceramiki przekształcają się w fazę szklaną i mulit. Porcelana szkliwiona lub nieszkliwiona, wykorzystywana jest do produkcji wyrobów technicznych, artykułów codziennego użytku i do celów artystycznych. Nazwa „porcelana” pochodzi od włoskiej nazwy ślimaków kowalskich, zwanych również ślimakami porcelanowymi (Cypraeidae).

Cechy szczególne wyrobów porcelanowych

duże talerze porcelanoweMówiąc o składzie porcelany, obecnie istnieje duża liczba jej wariantów, dlatego też trudno jest uzyskać ogólny przegląd ich dokładnego składu. W zależności od temperatury wypalania oraz domieszek kaolinu, skalenia, kwarcu i innych domieszek, takich jak mączka kostna, można dokonać pewnego podziału jeśli chodzi o rodzaje porcelany. Twarda porcelana wytwarzana jest w wyniku wyższych temperatur wypalania i jest w dużej mierze niewrażliwa na wahania temperatury. Składa się ona z 50 % kaolinu, 25 % kwarcu i 25 % skalenia. Natomiast miękka porcelana składa się z 25 % kaolinu, 45 % kwarcu i 30 % skalenia i wymaga niższej temperatury wypalania. Wartości te odpowiadają średnim stosunkom mieszania. Właściwości porcelany można zmieniać w szerokim zakresie poprzez zmianę poszczególnych proporcji i dodawanie kolejnych domieszek. W ten sposób zawartość kwarcu wpływa na wytrzymałość. Przy 25 % spadku wytrzymałości, wyższe zawartości powodują wzrost wytrzymałości, ale wymagają wyższej temperatury wypalania. Różne rodzaje porcelany mają również swój własny, specjalny skład w zależności od regionu pochodzenia. Dokładne proporcje mieszania są poufne, a dla specjalnych zastosowań (porcelana użytkowa, np. duże talerze porcelanowe; porcelana ozdobna) czasami występują wyraźnie różne proporcje mieszania. Ponadto, surowce te są naturalnymi złożami mineralnymi, których skład może być bardzo zróżnicowany w zależności od regionu. Bone China i Fine Bone China to specjalne odmiany porcelany opracowane w Anglii, w których szczególnie wysoka przezroczystość, błyszczący połysk i wysoka wytrzymałość są osiągane przez dodanie popiołu kostnego.

Do specjalnych typów porcelany należy również porcelana dentystyczna. Zazwyczaj składa się z 80 % kaolinu, 5 % skalenia i innych domieszek. Oprócz licznych odmian, specyfikacji i niuansów w produkcji białego złota, przykłady obejmują litofan, porcelanę biszkoptową i pasztet sur pasztet, by wymienić tylko kilka. Porcelana smażona i fajans uznawane są za tzw. porcelanę podrabianą lub półporcelanę.

Close Menu