Rosół to zupa, którą zna praktycznie każdy. Można powiedzieć, że w Polsce jest ona swego rodzaju klasykiem. Gdy idziemy do jakiejś restauracji, to naprawdę rzadko zdarza się, że nie ma jej w karcie. Rosół jadamy podczas rodzinnych obiadów, podczas wesel itp. Wielu osobom trudno się bez niego obyć w tradycyjną niedzielę. Trzeba jednak przyznać, że rosół rosołowi nierówny. Niestety dość często trudno jest nam go odpowiednio przyprawić. Poza tym rosół musi mieć także porządną bazę, w postaci dobrej jakości mięsa i świeżych warzyw. To właśnie to wszystko oraz długi proces gotowania sprawia, że rosół może być naprawdę smaczny.

Przyprawa do rosołu

przyprawy do rosołu staropolskiegoRosół mogłoby się wydawać, że jest dość prostą zupą. Jednak najłatwiej jest ją również zepsuć. Jeśli składniki nie są naprawdę wysokiej jakości, wówczas trudno mówić o dobrym rosole. Najlepiej jest zatem mieć kurę od lokalnego gospodarza, a warzywa z własnego ogrodu. Nie zawsze jest to jednak możliwe, dlatego ratować mogą nas również przyprawy. Na rynku nie brakuje przypraw, które możemy oczywiście dodać do naszego rosołu. Zazwyczaj takie przyprawy są jednak na bazie składników nie mających pochodzenia naturalnego. Tymczasem powinno nam zależeć nie tylko na naturalnym smaku rosołu, ale również i na jego naturalnym składzie. Nie musimy decydować się na mieszanki przyprawowe, które mają dodatki cukru czy też innych podejrzanych substancji. Lepiej jest w tym zakresie postawić na pełną naturalność, która zwróci nam się w postaci niesamowitego smaku. Obecnie na rynku możemy znaleźć przyprawy do rosołu staropolskiego. Takie przyprawy zazwyczaj są skomponowane na bazie różnego rodzaju ziół, nadających rosołowi odpowiedni aromat. Co w takiej przyprawie może się zatem znaleźć? Oczywiście niezbędna jest sól, która nadaje odpowiedniego smaku. Warto by był tam również pieprz. Najważniejszym składnikiem dla wielu osób obecnie jest również lubczyk. Warto dodawać go do zupy w postaci liści, ale można skorzystać również z możliwości zakupu go w postaci przyprawy. Wówczas jest ususzonym ziołem, ale mimo wszystko wydziela niepowtarzalny smak oraz aromat.

Rosół musi być dobrze przyprawiony, aby naprawdę mógł nam smakować. Oczywiście najlepiej jest zdecydować się na to, aby kupić składniki wysokiej jakości, jeśli chodzi o mięso oraz warzywa. Jednak na tym nie powinniśmy poprzestawać. Niezwykle istotne są także różnego rodzaju przyprawy. Dobrze jest zdecydować się na przyprawę dedykowaną właśnie do rosołu, która będzie zawierała bogactwo ziół.