Region Dolnego Śląska, a zwłaszcza miasto Wrocław jest najdynamiczniej rozwijającym się rynkiem gastronomicznym w Polsce. Jest to rynek o charakterze otwartym, tj. takim, który nie jest związany jedynie z obsługą zapotrzebowania gastronomicznego wewnątrz własnego miasta, wobec jedynie swoich mieszkańców, ale jest również nakierowany na promocję i na usługi zewnętrzne: związane z obsługą gastronomiczną całego regionu, ale także z obsługą rosnącej ilości gości zagranicznych w związku z rozwojem miasta i regionu.

Zaopatrzenie kuchni luksusowej i ekskluzywnej

zaopatrzenie gastronomiczne we WrocławiuBranża restauracyjna we Wrocławiu ma dosyć silną reprezentację związaną z usługami restauracyjnymi o charakterze luksusowym. Coraz więcej we Wrocławiu miejsc, w których możemy zjeść świeże produkty pochodzące z innych części świata, niekonwencjonalnych połączeń smakowych i kulinarnych wypraw sentymentalnych. Sprawna kuchnia to również sprawne zaopatrzenie gastronomiczne. Są we Wrocławiu restauracje, gdzie zjemy wołowinę z Argentyny lub świeże owoce morza z regionu Morza Chińskiego. Tak sprawnie zarządzana kuchnia musi korzystać ze sprawnie działających struktur dostawczych. Jest taka firma, dostarczająca zaopatrzenie gastronomiczne we Wrocławiu, która na bieżąco monitoruje sytuacje związaną z wołowiną pochodzącą z Argentyny, planuje jej dostawy tak, aby trafiała do kuchni klienta w jak najświeższej postaci. To samo ma miejsce z owocami morza: jest współwłaścicielem targu we Wrocławiu, na którym można kupić owoce morza z całego świata. Zarządza łańcuchem dostaw w taki sposób, aby wyroby nie leżały na półkach, tylko żeby były one wypełniane dostawami świeżego produktu z całego świata. Wymaga to bardzo dużej sprawności w planowaniu dostaw w dwóch wymiarach. Wobec kontrahentów, dostawców z całego świata i wobec klientów, restauratorów i hotelarzy we Wrocławiu. Współpraca z tego typu firmami pozawala utrzymać wysoki poziom świadczonych usług, który w tym przypadku ma charakter luksusowy. Klienci z tego segmentu są o tyle specyficzni, ponieważ posiadają wiedzę o jakości dań z autopsji i jest to wiedza porównawcza z całego świata.

Firmy, zajmujące się dostarczaniem zaopatrzenia gastronomicznego stają na głowie, aby sprostać oczekiwaniom swoich klientów. W branży kuchni luksusowej lub kuchni ekskluzywnej, tylko łańcuch zależności oparty o „stawanie na głowie” może dać wymierne rezultaty w postaci zadowolenia i usatysfakcjonowania wymagających podniebień klientów. Pamiętajmy o tym, decydując się na współpracę z takimi firmami.

Close Menu